jak widać był dłubany...
jakie mogą być powody takiego stanu rzeczy ? i czy może miec to wpływ na odwzorowanie dźwięku w porównaniu do fabrycznego wzmaka ?
Wygląda, że wymienione były wszystkie tranzystory na końcówce mocy ( pewnie wzmak był "upalony"); jeśli nie zostały odpowiednio dobrane ( w pary ) to może być problem.
"jakoś" to gra ale czy gra tak jak powinien tego nie wiem.... :cry:
w opisie aukcji nie było wspomniane że piec był dłubany, zastanawiam się nad odpowiednim komentarzemi zgłoszeniem sprawy zespołowi allegro jeśli sprawy nie da się załatwić polubownie
"jakoś" to gra ale czy gra tak jak powinien tego nie wiem.... :cry:
"Na ucho" to możesz tak od razu tego nie usłyszeć, musiał byś mieć drugi identyczny i na 100% sprawny wzmak i robić odsłuch porównawczy.
Ale tak teraz patrzę na to twoje zdjęcie i może nie jest tak źle, bo wygląda na to, że naprawiana była nie sama końcówka ( duże tranzystory po prawej stronie ) tylko przetwornica zasilająca cały wzmacniacz. Tutaj nie jest aż tak krytyczny dobór w pary, bo przetwornica jest impulsowa ( a nie sinusoidalna ) i tranzystory pracują zero-jedynkowo ( przewodzi - nie przewodzi ). Jedynie co może sie okazać ( chociaż wcale nie musi ) to problemy z wydolnością wzmacniacza przy dużych mocach ( jeśli źle dobrano tranzystory i diody pod względem dopuszczalnych prądów i mocy ). Trzeba by jedynie zmierzyć napięcia na wyjściu przetwornicy ( najlepiej na tych dużych, żóltych elektrolitach ) czy wszystkie są mniej więcej równe i symetryczne w każdym kanale.
Jeśli ktoś naprawiał to "z głową" to nie powinno być problemów, choć niesmak z takiego zakupu na pewno pozostaje...
BTW. Co do przyczyny uszkodzenia to możliwe, że ktoś podpiął to pod 24 V instalację, ale możliwe też, że po prostu wysiadł "sam z siebie" a w przetwornicach tak zazwyczaj jest, że przy naprawie trzeba wymienić wszystkie półprzewodniki...
takie ustawienie pieca jest dla mnie najlepsze bo wystarczy że położę oparcie i z fotela kierowcy spokojnie go stroje sobie bez potrzeby biegania do kufra
wzmak oczywiście nie jest przykręcony prosto do oparcia pod spodem są 2 deski docięte równo ze wzmakiem tak więc nie widać ich dodatkowo mogę pod nim puścić kable jak widać i ma wentylacje
chociaz jest już mi mało,
jestem rozczarowany małą ilością basu, niestety sub jest potrzebny
jestem rozczarowany małą ilością basu, niestety sub jest potrzebny
podjedz na spota to obcenimy. ja mam system bez suba ale nie jest mi mało basu. moze wzmak rzeczywiscie niewydolny prądowo się zrobił. (albo mamy rózne wymagania
co do montażu pieca u yogiego to ja miałem tak samo zainstalowanego audisona. superwygodnie się w nim kręciło. złożyc oparcie i do dzieła - nie ruszając się z auta.
Adamu, o wooferach z tego zestawu słyszałem wiele dobrego, szczególnie o tym jak potrafią zagrać basiorkiem szkoda, że bliżej nie mieszkasz bo bym się wprosił na odsłuch
Komentarz